Operaproject 2023: Hans(je) en Griet(je)

In 2023 speelt de Zomer Academie Zutphen de familievoorstelling Hans(je) & Griet(je). Het wordt een compacte voorstelling van 75 minuten en in het Nederlands gezongen en gespeeld door een kleine cast van vijf zangers (inclusief een poppenspeler) en begeleid door het Tulipa Ensemble.

In 2021 was het precies honderd jaar geleden dat de componist Engelbert Humperdinck overleed. Een mooie aanleiding om zijn bekendste werk, de sprookjesopera Hänsel und Gretel opnieuw op te voeren. Adelheid Wette-Humperdinck (de zus van… ) schreef het libretto aan de hand van verhalen die ze haar kinderen vertelde. De opera ging op 23 december 1893 in première en staat sindsdien vaak in de kerstperiode op het programma.

Helaas moesten we door de pandemie dit project twee jaar uitstellen, naar 2023.

Zomer Academie Zutphen en de derde opera op rij

Hans(je) & Griet(je) is de derde opera van de Zomer Academie Zutphen. De ZAZ is in 2016 opgericht op initiatief van de in Zutphen woonachtige zangeres Johannette Zomer. Met haar rijke, internationale solocarrière is ze als artistiek leider de spil van een platform waar professionals, amateurmusici en publiek elkaar ontmoeten. De ZAZ organiseert naast masterclasses, workshops en concerten in de historische binnenstad van Zutphen (en daarbuiten) ook diverse educatieve activiteiten, zoals koorworkshops, masterclasses voor amateurmusici en – afwisselend met de Zomeracademie – een tweejaarlijks operaproject.

De opera’s bieden jonge zangers de mogelijkheid een grote rol aan hun cv toe te voegen en ervaring op te doen in een professionele omgeving en samen te werken in een kleine setting met professionals die hun sporen in het vak verdiend hebben.

Voorstellingen in Zutphen

In de Hanzehof en in de Berkelpoort Ruïne Zutphen, vanuit fluisterboten. Meer informatie volgt.

Solisten:

Johannette Zomer &…. nader bekend te maken!