Siebe Henstra

Kennismaking voor amateurs en muziekstudenten klavecimbel

Siebe Henstra

We gaan werken aan composities van de Engelse virginalisten die zo’n rijkdom aan composities hebben gecreëerd van simpel tot zeer virtuoos. Verder kunnen werken van Purcell en Locke gespeeld worden, hier zijn ook wat redelijk eenvoudig te spelen maar tegelijkertijd heel aantrekkelijke werken te vinden zoals Grounds. Tenslotte kan ook gedacht worden aan de Handel suites die vaak heel indrukwekkend kunnen zijn.

Natuurlijk zal er ook les gegeven worden aan ensembles waarbij het continuo de aandacht zal krijgen die het verdient.


We shall work on compositions by the English virginalists who have created such a wealth of music from the simple to the virtuoso. In addition, works by Purcell and Locke can also be played, where you can find some music that is fairly easy to play but which, at the same time, is very attractive, such as the Grounds. Finally, the Handel suites could also be considered, which are often very impressive.

Of course there will also be lessons given to ensembles, where the main focus will be on the continuo.


Op zijn zestiende bouwde Siebe Henstra zijn eerste klavecimbel. Direct na de middelbare school studeerde hij klavecimbel bij Ton Koopman en Gustav Leonhardt in Amsterdam. Als continuospeler maakt Siebe Henstra deel uit van vele kamermuziekensembles en kamerorkesten, onder meer de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Leonhardt Consort, La Petite Bande, het Ricercar Consort, Tokyo Baroque en het Koninklijk Concertgebouworkest. Met celliste Lucia Swarts vormt hij een duo. Hij is vast verbonden aan de Nederlandse Bachvereniging als organist/klavecinist. Met Menno van Delft vormt hij het duo Der prallende Doppelschlag op twee clavichorden, klavecimbels of orgels. Onder leiding van dirigenten als Gustav Leonhardt, Frans Brüggen en Jos van Veldhoven werkte hij mee aan talloze cd-, radio-, TV-, plaat- en operaproducties en aan de website www.allofbach.com.

Siebe Henstra gaf concerten als klavecinist, organist, clavichordspeler of continuospeler in de meeste Europese landen, Rusland, de VS, Mexico en Japan. Hij gaf masterclasses in o.a. Finland, Duitsland, Portugal, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Mexico, Rusland, Catalonië en Tsjechië en werkte mee aan vele televisie-, radio- en cd-opnamen. Hij was prijswinnaar op klavecimbelconcoursen te Edinburgh (1982) en Amsterdam (1987).

Als hoofdvakdocent klavecimbel is hij verbonden aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium Den Haag.