Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse 6-10 juli 2022 

Algemene informatie

ENGLAND, O FAIREST ISLE          pastedGraphic.png

De Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse (ZAZ) is een meerdaags (educatief) muziekevenement met masterclasses, presentaties, workshops, lezingen en concerten op verschillende, meestal overdekte, plaatsen in de historische binnenstad van Zutphen. De ZAZ Vijfdaagse biedt professionele musici, studenten en gevorderde amateurmusici de kans lessen te ontvangen van internationaal gerenommeerde meesters, allen gespecialiseerd in de authentieke uitvoeringspraktijk. Zo kunnen de deelnemers werken aan techniek en interpretatie, op hun eigen instrument of met hun eigen stem, maar zich ook laten ondersteunen op mentaal gebied. 

Daarnaast is de ZAZ Vijfdaagse er ook om een breed publiek op toegankelijke wijze kennis te laten maken met het instuderen en uitvoeren van klassieke muziek in het algemeen. Zo houdt de Academie de beleving van oude muziek levend en creëert mooie ervaringen en herinneringen voor zowel publiek als deelnemers.

ENGLAND, O FAIREST ISLE

Als thema is deze keer Engeland gekozen. Het Verenigd Koninkrijk, ook wel ‘Fairest Isle’ genoemd, fungeerde in de achttiende eeuw als een culturele melting pot: vele muzikale grootheden zoals componisten G.F. Händel, A. Ferrabosco, J.A. Hasse en J.C. Bach, maar ook muzikanten als viool virtuozen F. Geminiani  en T. Baltzar, gamba virtuoos J. Abel en beroemde castraten als Farinelli en Siface trokken naar London om daar te zingen, spelen, schrijven en componeren. Tot aan het einde van de 17e eeuw lijkt de Engelse muziek nog steeds vrij ouderwets van stijl, de barok was nog niet doorgedrongen. Maar vanaf 1690, als Engeland plots een grootmacht wordt en London een vooraanstaand financieel centrum, raakt het muzikale leven, mede door de vele contributies van de muzikale immigranten, in een stroomversnelling: op de British Isles ontstaat een unieke en eigen barokstijl, omdat gevestigde componisten van het vaste land zich laten beïnvloeden door typisch Engelse muzikale kenmerken als melodie en harmonie.

Deze zomer zullen meer dan 20 prominente meesters uit binnen- en buitenland naar Zutphen afreizen. Vijf dagen lang zullen zij aan het werk zijn op bijzondere plekken in Zutphen. Er is een grote keuze aan masterclasses en workshops en ook zullen Meesters en deelnemers zich regelmatig laten horen in één van de vele concerten. En we zijn vereerd dat 3 extra gastdocenten het team deze zomer komen versterken:  Dame Emma Kirkby zal de 17e eeuwse liedklas verzorgen, Peter Kooij de algemene liedklas en Ton Koopman de orgelklas. 

De Zomeracademie Vijfdaagse is voor zangers én instrumentalisten. De deelnemers (ook duo’s en ensembles kunnen zich opgeven) ontvangen minstens 3 lessen van hun eigen Meester. Daarnaast kan men een ZEN dagopening bijwonen (warm aanbevolen voor de zangers), en zijn er verschillende workshops en kamermuziek-, lied-, koor of operaklassen te volgen. Ook is er gelegenheid in het Zomer Academie koor mee te zingen*, met optredens in drie concerten tijdens de Vijfdaagse. Iedereen krijgt dus de gelegenheid zich meerdere malen in concerten te presenteren!

Dagschema:     08.00 – 09.00 Zen dagopening bij Dat Bolwerck
09.30 – 12.00 Masterclasses/Workshop Free up & Play
12.00 – 13.30  Lunchbuffet bij Dat Bolwerck
12.30 – 13.15 Lunchconcert
13.30 – 17.30 Workshops & Ensemble coaching
16.00 – 16.45 Lecture-concert
17.30 – 19.00 Dinerbuffet bij Dat Bolwerck
20.00 – 21.30 Avondconcert
22.30 – 23.00 Goedenachtconcert

Vrijwilliger bij de Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse worden?
Klik hier!